Call center 021.2305200 / 021.2317795

Articole

Hernia inghinală

Ce este hernia inghinală?

Este în esenţă o slăbire a peretelui muscular în regiunea inghinală care duce la apariţia unei umflături în partea inferioară a abdomenului. Oamenii asociază de obicei termenul de “hernie” cu această variantă. Herniile inghinale sunt mult mai frecvente la bărbaţi decât la femei.

Cauza herniei inghinale este un defectul parietal, care permite peritoneului (foiţa ce căptușește abdomenul pe interior) să se umfle ca un sac. În acest sac peritoneal poate intra grăsime (epiploon) sau o ansă intestinală. Astfel, atunci când pacientul stă în picioare apare o umflatură în regiunea inghinală, iar atunci când pacientul stă culcat aceasta de obicei dispare.

Tipic, pacientul acuză un discomfort continuu care se accentuează pe parcursul zilei (la tuse, strănut, efort fizic) și care se ușurează pe timpul nopţii când stă culcat. Rar, intestinul se poate bloca în sacul de hernie ducând la complicaţii – hernie încarcerată sau strangulată. Aceste situaţii constituie urgenţe chirurgicale și vor necesita intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Care sunt opţiunile de tratament?

Intervenţia chirurgicală se poate realiza pe cale laparoscopică sau prin chirurgie clasică (cu tăietură – incizie de 4-6cm).

Cura herniei pe cale laparoscopică:

  • Este un procedeu modern ce folosește o plasă speciala tridimensională 3D pentru întărirea peretelui (intervenţie minim invazivă prin 3 orificii : două de 5mm și unul de 10mm).
  • Presupune anestezie generală și spitalizare de 24 ore.
  • Permite mobilizare imediată post-operator, cicatrici minime, recuperare rapidă.

Cura herniei procedeu Lichtenstein:

  • Este un procedeu realizabil prin chirurgie clasică (cu tăietura de circa 4-6 cm)
  • Se utilizează o plasă de polipropilenă SoftMesh
  • Presupune anestezie rahidiană sau generală și spitalizare 24 ore
  • Permite mobilizare imediată post-operator, cicatrici minime, recuperare rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *