Call center 021.2305200 / 021.2317795

Prevenţia infecţiilor acute

Siguranţa pacienţilor constituie cea mai importantă dimensiune a calităţii îngrijirilor de sănătate şi o preocupare permanentă a managementului motiv pentru care implementăm, în permanenţă, cele mai noi şi eficiente sisteme de prevenire şi limitare a riscurilor clinice.

Riscul clinic reprezintă probabilitatea ca un pacient să fie victima unui efect advers asociat actului medical (EAAAM), să sufere prejudicii sau neplaceri, imputabile asistenţei medicale primite în cursul spitalizarii. Există un întreg complex de factori care contribuie la desfășurarea în siguranţă a procedurilor medicale: vopseaua folosită pentru pereţii spitalului, pardoseli speciale antibacteriene, filtrarea și purificarea microbiologică a aerului în zonele critice (săli de operaţii și terapiile intensive), circuite de evacuare a materialelor infectate și produse antiseptice și de dezinfectare.

Spitalul dispune de cele mai noi echipamente care asigură sterilizarea intrumentarului/dispozitivelor medicale prin căldură umedă sau plasmă. Circuite funcţionale eficiente, separate pentru fiecare tip de activitate. Spitalul dispune de un sistem automat de alarmare, adresabil, fiecare element de detecţie a fumului sau a focului având o adresă proprie, ceea ce face ca localizarea să se realizeze imediat. În conformitate cu planul anual de prevenire a infecţiilor asociate actului medical (IAAM) există o hartă a zonelor de risc (registrul riscurilor) – pe baza căreia recoltarea de teste de autocontrol se efectuează săptămânal, lunar, sau trimestrial dar și imediat după dezinfecţia unei încăperi în care a existat internat un pacient cu o infecţie.

Sălile de operaţie sunt curăţate și dezinfectate după fiecare intervenţie chirurgicală și se aplică purificarea microbiologică a aerului prin nebulizarea dezinfectantului și raze ultraviolete. În fiecare sală de operaţii se efectuează curăţenie și dezinfecţie terminală (generală) zilnic, la sfârșitul programului operator. În afara testelor de autocontrol, în Centrul Medical Monza este organizat sceeningul pacienţilor la internare în vederea depistării persoanelor colonizate/infectate cu germeni multiplu rezistenţi la antibiotice. Spitalul oferă condiţii de izolare strictă, cu personal şi materiale sanitare dedicate în rezerve cu un singur pat şi grup sanitar propriu pentru tratamentul acestor pacienţi, asigurandu-se astfel limitarea în totalitate a răspândirii germenilor la ceilalţi pacienţi. Personalul medico-sanitar, mai ales cel care lucrează în zonele de risc (terapie intensivă, bloc operator), este verificat în vederea depistării stării de purtator, pentru a evita ca pacienţii să fie ingrijiţi de persoane purtătoare de germeni.